Συμβουλές Στολισμού

Το GamosDeco.gr θέλοντας να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του γάμου σας, έχει ζητήσει από έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου των ανθοπωλών να σας συμβουλέψουν. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανθοπωλών, κ. Μάριο Βαλλιάνο, για την παραχώρηση του άρθρου.

simvoules-stolismou-banners

Γάμος ανθοστόλιστος

Του Μάριου Βαλλιάνου,
Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανθοπωλών

Δεν υπάρχει καμία σημαντική εκδήλωση στη ζωή των ανθρώπων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που να μη συνδυάζεται με άνθη. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο, πως όλες οι θρησκείες, όλοι οι πολιτισμοί, δίνουν εξέχουσα σημασία στο στολισμό με άνθη, στις σπουδαιότερες τελετές αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις των πολιτισμένων μοντέλων κοινωνίας.

Ο γάμος, είναι το Μυστήριο εκείνο, που κατ’ εξοχήν συμπληρώνεται συνειρμικά με τα άνθη.

Η σημειολογία των λουλουδιών, απ’ όποιο μέρος του κόσμου κι αν προέρχεται είναι λίγο ως πολύ η ίδια. Αλλά και οι συμβολισμοί ελάχιστα διαφέρουν από τόπο σε τόπο, αφού εκφράζουν πάντα σπουδαίες έννοιες συνυφασμένες με το γάμο.

Αγνότητα, Ομορφιά, Γονιμότητα είναι μόνο λίγες από τις ιδέες που αποδίδονται με τα άνθη.

Στις μέρες μας, ο παγκόσμιος «μπαξές» προσφέρει τεράστια ποικιλία ανθέων και άλλων αξεσουάρ, που κάνουν την ανθοδετική τέχνη, ένα τρόπο μοναδικής έκφρασης, όλων εκείνων που το μελλόνυμφο ζευγάρι θα ήθελε να «πει» στους σεβαστούς προσκεκλημένους αυτής της ξεχωριστής μέρας, αλλά εξ αιτίας του πρωτοκόλλου και του τελετουργικού δεν μπορεί.

Έτσι, το ζευγάρι διαλέγει άνθη δεμένα σε όμορφες συνθέσεις, για να πει «Καλώς ορίσατε!» «Δίνουμε όρκους ζωής!», «Απόψε γιορτάζουμε!», «Γλεντήστε μαζί μας!», «ευχαριστούμε!» και τόσα άλλα.

Η ανθοδετική τέχνη, που στη χώρα μας βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε αξιέπαινα υψηλό επίπεδο σε σχέση με χώρες που κατά παράδοση κατείχαν τα σκήπτρα στον τομέα αυτό, φέρνει τον ανθοπώλη-designer μπροστά σε μία σοβαρότατη ευθύνη: Να δημιουργήσει τον στολισμό εκείνο, που θα εκφράσει όλες τις προηγούμενες έννοιες, με τρόπο ταιριαστό στο συγκεκριμένο ζευγάρι, στο χώρο, στην εποχή, και ταυτόχρονα στο βαλάντιο των ενδιαφερομένων.

Από τους γάμους που και μόνο σαν προσκεκλημένοι όλοι μας έτυχε να παρακολουθήσουμε, θα έχουμε διαπιστώσει πόσο όμορφοι στολισμοί προσφέρονται, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για στολισμούς «πολυτελείς» ή «απλούς». Τόσο οι ποικιλίες των ανθέων όσο και των υλικών, διαρκώς εμπλουτίζονται, αλλάζουν με αποτέλεσμα να κρατούν ζωντανή και εξελισσόμενη την ανθοδετική τέχνη, παρουσιάζοντας έτσι καινούριες κάθε φορά ιδέες.

Αν κάποια πράγματα θα έπρεπε να λάβει υπ’ όψιν του ένα ζευγάρι, για να διαλέξει το στολισμό του γάμου του αυτά θα συνοψίζονταν στα παρακάτω:

  • Να είναι εντός εποχής
  • Να ταιριάζει με τη φυσιολογία τόσο του Ναού, όσο και του χώρου της δεξίωσης
  • Να είναι στα μέτρα του ζευγαριού (σε διαστάσεις και κόστος)
  • Να αποφύγουν τις υπερβολές στο χώρο του Ναού.
  • Να συνεννοηθούν με τους ιερείς από νωρίς (καλύτερα να αποφεύγονται οι εκπλήξεις)
  • Να μην είναι «κόπια» κάποιου άλλου στολισμού.
  • Να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά να εμπιστευθούν την άποψη του ανθοπώλη.
  • Να λύσουν αυτό το θέμα αρκετά νωρίς, για να μην περιοριστούν οι επιλογές τους τρέχοντας την τελευταία στιγμή και βέβαια να έχουν υπ’ όψιν τους πως και η τελευταία λεπτομέρεια είναι σημαντική, αφού «τίποτε» δεν περνά απαρατήρητο!

Τέλος να θυμούνται πως την ημέρα του γάμου πρέπει να είναι ξεκούραστοι και φρέσκοι, για να χαρούν αυτή τη μοναδική στη ζωή τους μέρα, μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Όσο για τον στολισμό, θα τον δουν στις φωτογραφίες και το βίντεο…

Καλή και ευτυχισμένη ζωή!